Egenskaper hos Bengalkatten

Bengalkatter ser ut som riktigt små vildkatter och är verkligen vackra att se på med sin fläckiga päls.

Den vackra pälsens egenskaper har uppstått då man på 60-talet parade en tamkatt med en ALC-katt. Innan dess trodde ingen att det gick att para dessa två kattraser med varandra. Uppfödaren, Jean Sugden provade och en fläckig hona föddes, som sedan själv fick två ungar, där en var fläckig och en enfärgad. Här någonstans fick Sugden en mer seriös idé om att försöka avla fram en ras som såg ut som en vildkatt men var harmonisk och lugn som en tamkatt. Sugdens tanke handlade till största delen om att hon var emot pälshandeln och tänkte att om man hade en tamkatt som såg ut som en leopard, skulle det avhålla människor från att köpa äkta päls.

Under 1980-talet fortsatte Jean Mill (f.d Sugden) att jobba på sin idé om att få fram viltfläckiga tamkatter. Hon fick överta ett antal katter som hade använts i i forskning kring katters immunförsvar. Inom forskningen hade de korsat ALC-katter och vanliga korthårskatter. De första generationerna av dessa katter gav inga hanar som var fertila utan Mill fick här ta in andra katter för att kunna fortsätta med aveln. Därför plockades andra fläckiga katter in i ekvationen, allt för att få fram just looken av en fläckig vild (men tam) katt.

Mill fokuserade på att hitta katter med erkänt bra temperament, ex Egyptisk Mau. Hon använde också Burma och Abessinier, Siames och andra tama katter. Till slut, efter flera generationer hade Mill lyckats! En katt med lugnt och fint temperament, med den vackra fläckiga pälsen och där även hanarna nu var fertila, hade sett dagens ljus – Bengalen.

Det finns ingen annan framavlad kattras som liknar sin vilda förebild lika mycket som Bengalen gör, så Mills lyckades verkligen med sin föresats.

När det gäller pälsens egenskaper är ett par olika mönstervarianter godkända internationellt. Den första formen var förstås spottedmönster (fläckig) med sedan tillkom marblemönster (marmor) och när det gäller färgerna finns något som kallas snö (en viss vit effekt).

Spotted innebär att kattens päls är fläckig, vilket var ursprungsidén. Marble innebär att kattens fläckar har flutit ut i större sjok och katterna kan i princip se ut som en tigerkaka! Den spännande snöeffekten innebär att ett albinoanlag som katterna bär på, kan slå igenom. Katterna kan då födas som mycket ljusa, ja till och med helt vita. Det som är så speciellt är att sedan kan katternas mönster träda fram i takt med att kattens päls anpassar sig till temperaturen i omgivningen och mönstret syns tydligt mot en ljus botten. Det kan ta ett par år för en katt med snöeffekt att få den färg på pälsen de sedan kommer ha resten av livet. I kombination med ett albinoanlag finns olika regler uppsatta för vad som godkänns för ex. ögonfärg.

Om man själv vill satsa på uppfödning av Bengalen, får man lära sig mer om allt kring färgerna. En viktig detalj är att vita fläckar inte alls är godkända!